Ηφαιστειο

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Βιωματικό Εργαστήριο Μπολιάσματος Αμπελώνα - Ιφαίστειο Ανεμώτιας οκτ 2022

Βιωματικό Εργαστήριο Μπολιάσματος Αμπελώνα 1-2 Οκτ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΛΙΑΣΜΑΤΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ»

Η «τέχνη του μπολιάσματος» ή αλλιώς «πως να ημερεύσεις…ένα άγριο αμπέλι» θα είναι το θέμα του διήμερου βιωματικού εργαστηρίου μπολιάσματος, στις 01 – 02 Οκτωβρίου 2022, στην Ανεμώτια Λέσβου, με το οποίο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης του νέου πρότυπου βιολογικού αμπελώνα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ».

Αφού φυτεύτηκαν τα «άγρια» υποκείμενα αμπέλου, την άνοιξη που μας πέρασε, με τη βοήθεια των εθελοντών και καλών φίλων της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., αφού παρακολουθήσαμε τα γυμνά κλαδιά να μεγαλώνουν και την πλούσια φυλλωσιά τους να πρασινίζει την ξερή και πετρώδη πλαγιά της καλντέρας, ήρθε η ώρα το αμπέλι αυτό να πάρει τα χαρακτηριστικά του τόπου, μπολιάζοντάς το με γηγενείς ποικιλίες, από κλήματα της περιοχής που μετρούν μέχρι και εκατό χρόνια ζωής.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις τεχνικές του μπολιάσματος, αλλά πάνω από όλα θα γίνουν κοινωνοί της μεταμόρφωσης. Καθώς τα δρώμενα θα εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του διημέρου, η πρακτική θα διαδέχεται τη θεωρία και η εργασία θα ακολουθείται από την ψυχαγωγία. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες, γυναίκες και άντρες, ντόπιοι και ξενομερίτες θα εκπαιδεύονται και θα συνεργάζονται, το άγριο αμπέλι θα εξημερώνεται, θα γίνεται παραγωγικό και οι άνθρωποι θα μαλακώνουν, θα γίνονται ανεκτικοί (ανθεκτικοί).

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στον εμβολιασμό «άγριων» υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις, σχετικές με τα πως, πότε, γιατί και τα μυστικά του μπολιάσματος, την αντιμετώπιση ασθενειών της αμπέλου με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, την καλλιέργεια του εδάφους με συστήματα μειωμένης κατεργασίας, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα.

Το διήμερο θα κλείσει, όπως πάντα, μουσικοχορευτικά, με άφθονο κρασί και τσίπουρο, συνοδεία ντόπιων εδεσμάτων, πάντα με τον Διόνυσο, δημιουργό και προστάτη της αμπέλου, για σύμμαχο.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου. Για νεότερα, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό ή τα προηγούμενα εργαστήρια και για δηλώσεις συμμετοχής συνδεθείτε στην ιστοσελίδα μας και στα κοινωνικά μας δίκτυα.

περισοτερα nea >>>

Μία διαφορετική δράση της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας μέσα από τον φακό της ΕΡΤ..!!!Ένα πιλοτικό πρόγραμμα φύτευσης βιολογικού αμπελώνα εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης …

Στην κάμερα της ΕΡΤ Αιγαίου και στη δημοσιογράφο Μυρσίνη Τζινέλλη μιλάει ο Ηλίας Καστρινέλλης (πρόεδρος Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και η Ειρήνη Κατσαλήρου (Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου).

Περισσότερα από 50 άτομα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Χίο, Ιωάννινα, Λέσβο), συμμετείχαν στο εργαστήρι μπολιάσματος αμπελώνα που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ …

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ” σε συνεργασία με: τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη …

Κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό spot που αποτυπώνει με τα πιο ζωηρά χρώματα και αρώματα το Βιωματικό Εργαστήριο Φύτευσης Αμπελώνα που υλοποίησε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ …

Την 6η Γιορτή Αμπελουργίας με τον ιδιαίτερο τίτλο «Κάλεσμα Μνήμης…» διοργανώνει στις 19-20-21 Αυγούστου 2022 ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος». Το Φεστιβάλ Αμπελουργίας …

Bιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς 19 – 21 Νοεμβρίου 2021 από την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας, στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό …

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησαν εθελοντές που συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο, η κ. Βίκυ Κλεφτογιάννη από το πράσινο ταμείο του υπουργείου περιβάλλοντος που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και ο Ηλίας Καστρινέλλης πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».