Ηφαιστειο

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Βιωματικό Εργαστήριο Φύτευσης Αμπελώνα 16 & 17 Απριλίου 2022 – [Αναλυτικό Πρόγραμμα]

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν Βιωματικό Εργαστήριο Φύτευσης Αμπελώνα στην Ανεμώτια, Λέσβου στις 16-17 Απριλίου 2022.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Οι εργασίες εγκατάστασης του νέου βιολογικού αμπελώνα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» συνεχίζονται με τη φύτευση 1.000 υποκειμένων αμπέλου και τη διοργάνωση ενός Βιωματικού Εργαστηρίου Φύτευσης Αμπελώνα, στις 16-17 Απριλίου 2022, στην Ανεμώτια Λέσβου.

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι πολλαπλός. Ξεκινά από την φύτευση των υποκειμένων αμπέλου, αλλά με αυτή ως αφορμή, επιδιώκεται μια πρώτη γνωριμία των συμμετεχόντων / εθελοντών με το αμπέλι και την πανάρχαια τέχνη της αμπελουργίας, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε νεότερους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ενδιαφερόμενους και εντέλει η διάσωση παραδοσιακών και φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον τεχνικών.

Πάνω από όλα όμως, πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία για ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση. Δυο ημέρες επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, εκδήλωσης συναισθημάτων και μοιράσματος.

Διότι η Λέσβος μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένας κοινός τόπος διαμονής, μπορεί να είναι ένας τόπος από κοινού δράσης.

OI ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Κάτοικοι της Λέσβου, επαγγελματίες, αγρότες, μέλη συλλογικοτήτων, φοιτητές, εθελοντές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το εργαστήριο θα είναι διήμερο και θα περιλαμβάνει πρακτική εργασία στη φύτευση υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις σχετικές με την συμμετοχική επιστασία γης, τη γεωλογική ιστορία του τόπου, τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά του πεδίου και τη διαχείριση του εδάφους, τα σχέδια και το σύστημα της φύτευσης, την επιλογή και τις φροντίδες των υποκειμένων.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανεμώτια, χωριό της δυτικής Λέσβου (54 χλμ και 1 ώρα από την Μυτιλήνη και 15 χλμ και 20 λεπτά από την Καλλονή).

Σάββατο, 16/04/2022

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο – Εγγραφές

09.30-10.00: Δημιουργία Ομάδων – Γνωριμία

10.00-13.00: Φυτεύσεις

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30-16.00: Διαλέξεις – Συζήτηση

16.00: Γεύμα με κρασί και αποστάγματα της Κοιν.Σ.Επ. / Μουσικές δράσεις στον αύλειο χώρο του σχολείου

Κυριακή, 17/04/2022

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο – Εγγραφές

09.30-10.00: Δημιουργία Ομάδων – Γνωριμία

10.00-13.00: Φυτεύσεις

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30-16.00: Διαλέξεις – Συζήτηση

16.00-16.30: Αποτίμηση εργαστηρίου – Προτάσεις – Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης

16.30: Γεύμα με κρασί και αποστάγματα της Κοιν.Σ.Επ. / Μουσικές δράσεις στον αύλειο χώρο του σχολείου

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Χρήστος ΧατζηλίαςΒέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Τί είν’ αυτό που μας ενώνει;» – Γνωριμία και σύνδεση της Ομάδας με βιωματικό παιχνίδι, κατά την έναρξη του εργαστηρίου.

Χρήστος Χατζηλίας Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Έπεράσαμ΄ όμορφα;!», βιωματικό κλείσιμο του εργαστηρίου (αποτίμηση – προτάσεις).

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Σάββατο, 16/04/2022

Καλλιόπη Μηλιορέλη, Περιβαλλοντολόγος, MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Εθελόντρια: «Το πρόγραμμα φύτευσης βιολογικού αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών – Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες 2021, Πράσινο Ταμείο»

Νίκος Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Τμήμα Γεωγραφίας – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Τα Ηφαίστεια της Λέσβου, γεωλογική ιστορία και σύγχρονη αξιοποίησή τους»

Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Εγκατάσταση βιολογικού αμπελώνα, Οικοσυστημικοί παράγοντες και επιλογή υποκειμένου»

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Εγκατάσταση βιολογικού αμπελώνα: Προετοιμασία εδάφους, φύτευση και πρώτες φροντίδες»

Κυριακή, 17/04/2022

Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνος – Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Η αμπελουργία στη Λέσβο και οι προοπτικές της»

Χαράλαμπος Μητρέλλος, εμπειρικός αμπελοκαλλιεργητής: «Τα δύσκολα και τα εύκολα της καλλιέργειας αμπέλου»

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης, Πράσινο Ταμείο: «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Αγρότες του Αιγαίου, ο πρώτος Οργανισμός Συμμετοχικής Επιστασίας Γης στην Ελλάδα»

Μιχάλης Μαρμάρου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας: «Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας, δράσεις και προοπτικές»

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Το Σάββατο απόγευμα συντροφιά μας θα είναι η χορωδία Cantaλαλούν.

Την Κυριακή, το εργαστήρι θα κλείσει με τις μουσικές της Βασιλικής Παπαγεωργίου και του Erdem Gureler.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Βιωματικό Εργαστήριο Φύτευσης Αμπελώνα, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

https://ifestio-anemotias.com.

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής θα έχει σταλεί μέχρι τις 13/04/2022.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Οι διοργανωτές παρέχουν ατομικά γάντια για τις εργασίες στο πεδίο και τον βασικό εξοπλισμό για τις φυτεύσεις.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα, ανθεκτικά και ζεστά ρούχα εργασίας και βαριά υποδήματα εργασίας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ COVID 19

Θα εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης CΟVID-19 που θα ισχύουν την περίοδο του εργαστηρίου και θα αφορούν την υποχρεωτικότητα μασκών, εμβολιασμού, PCR/ RAPID test, ανάλογα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

koinsep_anemotias@hotmail.com

Έργο: “ Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών”

Χρηματοδότηση: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Πρόγραμμα: “Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2021: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”

ΠΥ: 50.000€

Δικαιούχος: ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

περισοτερα nea >>>

Την 6η Γιορτή Αμπελουργίας με τον ιδιαίτερο τίτλο «Κάλεσμα Μνήμης…» διοργανώνει στις 19-20-21 Αυγούστου 2022 ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος». Το Φεστιβάλ Αμπελουργίας …

Κυκλοφόρησε το εξαιρετικό spot για το βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς που υλοποίησε η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» Λέσβου.Νέες αλληλεπιδράσεις, νέες συνδέσεις, νέες φιλίες. Κοινός παρονομαστής η ανάγκη …

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησαν εθελοντές που συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο, η κ. Βίκυ Κλεφτογιάννη από το πράσινο ταμείο του υπουργείου περιβάλλοντος που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και ο Ηλίας Καστρινέλλης πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».

Ακόμα δύο ημέρες σύνδεσης, δημιουργίας και ενημέρωσης ολοκληρώθηκαν στην πλαγιά της καλντέρας του λεσβιακού ηφαιστείου, στο εργαστήρι φύτευσης αμπελώνα που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ», …

Απο την παρουσίαση του Χρήστου Χατζηλία στα πλαίσια διοργώνσης του Βιωματικού Εργαστηρίου Ξερολιθιάς για την κατασκευή αναβαθμών νέου αμπελώνα στην Ανεμώτια, Λέσβου στις 19-21 Νοεμβρίου …

Σημεία Πώλησης Ηφαίστειο Ανεμώτιας

ΒΡΥΣΑΡΑ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.ΤΗΛ: 2253099033 / Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-18.00 / Τετάρτη 9.00-16.00 / Σάββατο 10.00-16.00 ΤΗΛ: 6974-923637 για ΜυτιλήνηΤΗΛ: 6944-351659 …

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» Με την φύτευση 1.000 υποκειμένων αμπέλου, συνεχίζονται οι εργασίες εγκατάστασης του νέου βιολογικού αμπελώνα της …

Τρεις ημέρες επικοινωνίας, σύνδεσης και αλληλεπίδρασης βίωσαν περισσότεροι από 35 κάτοικοι του νησιού, συμμετέχοντες στο εργαστήριο ξερολιθιάς που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”, στην πλαγιά …