Ηφαιστειο

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Βιωματικό Εργαστήριο Ξερολιθιάς

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ” σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου “ο Κάμπος” και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν:

Βιωματικό Εργαστήριο Ξερολιθιάς


για την κατασκευή αναβαθμών νέου αμπελώνα στην Ανεμώτια, Λέσβου στις 19-21 Νοεμβρίου 2021 στα πλαίσια του έργου: “ Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών” – Χρηματοδότηση: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, Πρόγραμμα: “Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2021: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”, ΠΥ: 50.000€, Δικαιούχος: ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Με αφορμή τη διαμόρφωση ενός επικλινούς, υποβαθμισμένου βοσκότοπου, για τη μετατροπή του σε βιολογικό αμπελώνα με γηγενείς ποικιλίες, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ” διοργανώνει τριήμερο βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς στην Ανεμώτια Λέσβου.

Μέχρι και πριν 50 χρόνια περίπου, οι αναβαθμίδες αποτελούσαν το ιδιαίτερο στοιχείο που υποστήριζε τη λειτουργικότητα του νησιωτικού περιβάλλοντος και την πρωτογενή παραγωγή, ενισχύοντας το υδατικό δυναμικό, μειώνοντας τη διάβρωση του εδάφους και ευνοώντας την τοπική βιοποικιλότητα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνική διαμόρφωση των επικλινών εδαφών, που καθόρισε το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον των νησιών (λιθοδομές, βιοποικιλότητα, καλλιεργητικές μέθοδοι, διατροφικές επιλογές, εργασιακή εξειδίκευση, έθιμα κλπ).

Η τέχνη της ξερολιθιάς, η κατασκευή δηλαδή με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό υλικό (εν ξηρώ) των αναβαθμών, έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2015, ενώ το 2018 εγγράφηκε και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003). Η εγγραφή αυτή αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει την τεράστια οικολογική, πολιτισμική, γεωλογική και οικονομική αξία της ξερολιθιάς στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο.

Σκοπός του εργαστηρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και επισκευής υφιστάμενων αναβαθμίδων και δημιουργίας νέων είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και του λεσβιακού κοινού ως προς τη σημασία της διατήρησης της τέχνης της ξερολιθιάς και των μαστόρων της και η διδασκαλία της – μεταφορά τεχνογνωσίας σε νεότερους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ενδιαφερόμενους.

OI ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Κάτοικοι της Λέσβου, επαγγελματίες, αγρότες, μέλη συλλογικοτήτων, φοιτητές, εθελοντές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το εργαστήριο θα είναι τριήμερο και θα περιλαμβάνει παρουσίαση και πρακτική άσκηση στην κατασκευή νέας και επισκευή υφιστάμενης αναβαθμίδας με τη μέθοδο της ξερολιθιάς στο πεδίο και διαδραστικές διαλέξεις αναφορικά με την ιστορική, την οικολογική, την οικονομική και πολιτιστική αξία της ξερολιθιάς.
Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανεμώτια, χωριό της δυτικής Λέσβου (54 χλμ και 1 ώρα από την Μυτιλήνη και 15 χλμ και 20 λεπτά από την Καλλονή).

Παρασκευή, 19/11/2021
16.00 -16.30: Συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας και εγγραφή συμμετεχόντων
16.30-17.30: Περίπατος και ξενάγηση στο χωριό της Ανεμώτιας
17.30-19.00: Συγκέντρωση στο αποστακτήριο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» για μια πρώτη γνωριμία (α) με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και τον σκοπό της, (β) το έργο της «Αποκατάστασης υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», στο πλαίσιο του οποίο οργανώνεται και το εργαστήριο, (γ) με τους τεχνίτες και τους λοιπούς συνεργάτες του εργαστηρίου, (δ) με την τέχνη της ξερολιθιάς.
19.00: Γνωριμία με τα προϊόντα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (κρασί, αποστάγματα) συνοδεία μεζέδων.

Σαββάτο, 20/11/2021
10.00-13.00: Πρακτική άσκηση στο πεδίο – Επιδιόρθωση ξερολιθιάς σε υφιστάμενο αναβαθμό
13.00-14.00: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας – ελαφρύ γεύμα και καφές)
14.00-17.00: Διαλέξεις – Συζήτηση

Κυριακή, 21/11/2021
10.00-13.00: Πρακτική άσκηση στο πεδίο – Κατασκευή νέας ξερολιθιάς για τη δημιουργία αναβαθμού
13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας – καφές)
13.30-16.00: Διαλέξεις – Αποτίμηση εργαστηρίου – Προτάσεις – Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης
16.00: Γεύμα στην Ανεμώτια

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ (ενδεικτικά)
Θεοδώρα Πετανίδου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Από τις αιμασιές και τα σέτια στο έργο LIFE TERRACESCAPE
Χρήστος Χατζηλίας, φιλόλογος, συγγραφέας του βιβλίου «Οι πετράδες της Λέσβου»:
Οι πετράδες της παλιάς γενιάς, το φαινόμενο Σόλων Λέκκας και οι συν αυτώ…
Ιωάννα Βαλλίνα, Αρχιτέκτων- πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ:
Πώς χτίζουμε με ξερολιθιά και ομορφαίνουμε το τοπίο

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο εργαστήριο ξερολιθιάς στο πεδίο, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι τις 16/11/2021, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. https://ifestio-anemotias.com.
Η επιβεβαίωση της συμμετοχής θα έχει σταλεί μέχρι τις 17/11/2021.


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Οι διοργανωτές παρέχουν ατομικά γάντια και γυαλιά προστασίας για τις εργασίες στο πεδίο.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα, ανθεκτικά και ζεστά ρούχα εργασίας και βαριά υποδήματα εργασίας (κατά προτίμηση με μέταλλο στη μύτη).


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ COVID 19
Θα εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης CΟVID-19 που θα ισχύουν την περίοδο του εργαστηρίου και θα αφορούν την υποχρεωτικότητα μασκών, εμβολιασμού, PCR/ RAPID test, ανάλογα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
koinsep_anemotias@hotmail.com

περισοτερα nea >>>

Την 6η Γιορτή Αμπελουργίας με τον ιδιαίτερο τίτλο «Κάλεσμα Μνήμης…» διοργανώνει στις 19-20-21 Αυγούστου 2022 ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος». Το Φεστιβάλ Αμπελουργίας …

Κυκλοφόρησε το εξαιρετικό spot για το βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς που υλοποίησε η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» Λέσβου.Νέες αλληλεπιδράσεις, νέες συνδέσεις, νέες φιλίες. Κοινός παρονομαστής η ανάγκη …

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησαν εθελοντές που συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο, η κ. Βίκυ Κλεφτογιάννη από το πράσινο ταμείο του υπουργείου περιβάλλοντος που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και ο Ηλίας Καστρινέλλης πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».

Ακόμα δύο ημέρες σύνδεσης, δημιουργίας και ενημέρωσης ολοκληρώθηκαν στην πλαγιά της καλντέρας του λεσβιακού ηφαιστείου, στο εργαστήρι φύτευσης αμπελώνα που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ», …

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη …

Απο την παρουσίαση του Χρήστου Χατζηλία στα πλαίσια διοργώνσης του Βιωματικού Εργαστηρίου Ξερολιθιάς για την κατασκευή αναβαθμών νέου αμπελώνα στην Ανεμώτια, Λέσβου στις 19-21 Νοεμβρίου …

Σημεία Πώλησης Ηφαίστειο Ανεμώτιας

ΒΡΥΣΑΡΑ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.ΤΗΛ: 2253099033 / Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-18.00 / Τετάρτη 9.00-16.00 / Σάββατο 10.00-16.00 ΤΗΛ: 6974-923637 για ΜυτιλήνηΤΗΛ: 6944-351659 …

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» Με την φύτευση 1.000 υποκειμένων αμπέλου, συνεχίζονται οι εργασίες εγκατάστασης του νέου βιολογικού αμπελώνα της …